Pivovar Plzeňský Prazdroj, rodiště světoznámého ležáku Pilsner Urquell, je největším pivovarem v České republice. Ležák Pilsner Urquell se zrodil v roce 1842 a od té doby inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, nebo pilsener. Pivovar Plzeňský Prazdroj nabízí svým návštěvníkům prohlídku, na které představuje svůj jedinečný příběh piva. Výlet do pivovaru opravdu stojí za návštěvu.
Plzeňský Prazdroj je jedním z turisty nejnavštěvovanějších míst ve městě, ročně jeho prohlídkovými trasami projde více než 250 tisíc návštěvníků z celého světa. Prohlídková trasa Pilsner Urquell, patří mezi velmi dobře hodnocené turistické destinace. Milovníky historie zaujme model pivovaru z konce 19. století, varna z 30. let minulého století nebo historické sklepy, kde se dodnes vyrábí pivo Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka.
Na prohlídce je vysvětlen unikátní postup vaření piva Pilsner Urquell, který je identický s tím, jak jej v roce 1842 zavedl Josef Groll. Podíváte se na novou stáčírnu, která zvládne 120 000 lahví za hodinu, i na „srdce pivovaru“ – moderní varnu z roku 2004. Vrcholem prohlídky je degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z ležáckých dubových sudů v historických sklepech.
Doba prohlídky trvá přibližně 100 minut. Prohlídka Pilsner Urquell je bezbariérová. Pro návštěvu sklepů se doporučuje teplejší oblečení – teplota se zde pohybuje okolo +5 °C.
Co Vás čeká na prohlídce pivovaru Plzeňský Prazdroj ?
Například prohlídka stáčírny. Z nádvoří pivovaru vás pivovarský autobusem odveze na prohlídku nové stáčírny, která patří mezi nejmodernější v Evropě a její kapacita je úctyhodných 120 000 lahví za hodinu.
Plzeňský Prazdroj má největší osobní výtah v ČR. Tím se vyjede k unikátnímu panoramatickému kinu. Po shlédnutí filmu o tajemství výroby piva Pislner Urquell se všemi smysly můžete seznámit s jedinečnými surovinami, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří –měkká plzeňská voda, v pivovaru vyrobený slad ze speciální odrůdy českého jarního dvouřadého ječmene, chmel Žatecký poloraný červeňák a speciální pivovarské kvasnice.
Prohlídnete si pivní varny napříč třemi stoletími. Uvidíte varní pánev, ve které byla uvařena první várka plzeňského ležáku 5. října 1842. Díky obětavosti a odvaze zaměstnanců pivovaru tato měděná pánev přežila obě světové války a dochovala se dodnes. Nahlédnete i do moderní varnya přesvědčíte se, že přestože se technologie vyvíjejí, starobylý postup vaření piva Pilsner Urquell zůstává zachován stále stejný.
Užijte si jedinečnou atmosféru historických pivovarských sklepů. Prohlédnete si spilečné kádě a zjistíte, co je to „pivní deka“. Pivovar Plzeňský Prazdroj zde dodnes vyrábí malou část produkce piva Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka Josefa Grolla – kvašením v dřevěných otevřených kádích a zráním v dubových ležáckých sudech.
V závěru prohlídky a to pouze pro dospělé, Vás Plzeňský Prazdroj pozve na degustaci. V ležáckých sklepech vás čeká degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z dubového ležáckého sudu. Toto jedinečné nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell si můžete vychutnat pouze na prohlídce pivovaru nebo během zážitkových programů v Šalandách.
Webové stránky pro návštěvníky Plzeňského Prazdroje